الكشرى اكله شعبيه مصريه صميمه يرجع اصولها الى العصور التاريخيه القديمه فقد ورد ذكرها فى كتاب الجيبتانا فى اسفار التكوين تحت مسمى كشير اى طعام اﻷلهه وهى عباره عن خليط من اﻷرز والعدس ومع مرور الوقت كانت تضاف الى الأكله إضافات اخرى حتى تم اختراع المكرونه فأصبحت كمكون اساسى للكشرى واليكم طريقة عمل الكشرى بنفس طريقة اشهر مطاعم الكشرى
المكونات:
نصف كيلو مكرونه اسباجتى ونصف كيلو مكرونه مقصوصه + نصف ك ارز + 250 جرام شعريه + 250 جرام عدس بجبه + 250 حمص مسلوق + 5 بصلات مبشوره سلايز لعمل الورد او التقليه + زيت غزير لعمل التقليه و السر فى طعم الكشرى فى استعمال هذا الزيت بعد تحمير البصل فى فلفلة المكرونه والرز بعد سلقهم+ مقدار فنجان من نشا الذرة
لعمل الصلصه :كيلو طماطم + راس توم مهروسه مع ملعقة كزبره ناعمة + ملعقة سفرة كزبره ناعمة اضافيه + ملعقه صغيرة كمون +نصف ملعقه صغيرة قرفه +نصف ملعقه صغيرة بهارات + نصف ملعقه صغيرة فلفل اسود
لعمل الدقه: 5 فصوص توم مهروس _ ملعقه صغيرة كمون _نصف كوب خل مع مراعة نسبة التركيز ممكن إضافة مقدرار من الماء لو كانت نسبة تركيز الخل عاليه
لعمل الشطه :4 ملاعق من الزيت المستخدم في عمل التقليه + 3 ملاعق كبيره شطه +ملعق كبيره من صلصة الكشرى _2 حبة طماطم مقطع مكعبات
الطريقة:
فى البدايه يراعى عمل التقليه كأول خطوه من عمل الكشرى ويكون بخلط مقدار النشا مع كمية البصل المقطع شرايح رفيعه ثم تسخين الزيت الغزير على نار عالية جدا ثم وضع البصل مع التقليب من ان ﻷخر حتى يصبح لونه اصفر ثم نرفعه على ورق زبده ﻷمتصاص الزيت الزائد ونكرر العمليه حتى اﻹنتهاؤ من كل كمية البصل ثم بعد ذلك نقوم بسلق المكرونه وبعد السلق مباشرة نفلفل المكرونه بإضافة ملعقتين من الزيت المستخدم في تحمير البصل ونفس الشىء مع عمل الرز نستخدم زيت التحمير فى فلفلة الرز
وبالنسبه للعدس نقوم بسلقه ثم تصفيته من المياه ونضعه فى الحله مره اخرى على نار هادئة جدا ونقلب بإستمرار مع اضافة نصف ملعقه صغيرة من الكمون وملعقة من الكزبره الناعمه ونستمر فى التقليب حت يجف العدس تماما من اى مياه زائده
طريقة عمل الصلصه:نقوم بهرس كمية التوم مع ملعقة كزبره ناعمة ثم نقوم بقسم كمية التوم الى نصفين النصف نضيف له ملعقة كمون وملعقة خل ونتركه جانبا وباقى الكميه نقوم بتشويحها فى مقدار ملعقتين من زيت تحمير البصل و بعدين ننزل بنصف كمية عصير الطماطم وبمجرد غليها ننزل بباقى الكميه مع باقى كمية التوم مع اضافة ملعقة تقليه بعد هرسها ناعم وتترك مدة 15 دقيقه بعد كدة نهدى النار خالص ونظبط الملح ونضيف التوابل الكزبره والكمون والبهارات والفلفل الاسود ونسيبها لحد ما يتقل القوام وتتسبك
لعمل الشطه:
نقوم بتسخين ملعقتين من زيت تحمير البصل ونضع الشطه ونقلب لحد ما تبتدى ريحتها تطلع ونضيف معلقة صلصه وشوية مايه ونسيبها تغلى شوى وكدة تكون الشطه جاهزة
لعمل الدقه: نقوم بهرس 5 فصوص توم مع ملعقة كمون وفنجان خل ونصف فنجان مياه ومصف ملعقه ملح ونغليها على النار لحد ريحتها الفواحه تبتدى تطلع نطفى النار ونسيبها تبرد خالص بعدين نضيفلها عصير 4 ليمونات وحبتين طماطم مقطع مكعبات
وكده نكون انتهينا من عمل كشرى زى كشرى المطاعم الكبيرة وبالهنا والشفا
مع تحياتى على خاطر
المكونات:
نصف كيلو مكرونه اسباجتى ونصف كيلو مكرونه مقصوصه + نصف ك ارز + 250 جرام شعريه + 250 جرام عدس بجبه + 250 حمص مسلوق + 5 بصلات مبشوره سلايز لعمل الورد او التقليه + زيت غزير لعمل التقليه و السر فى طعم الكشرى فى استعمال هذا الزيت بعد تحمير البصل فى فلفلة المكرونه والرز بعد سلقهم+ مقدار فنجان من نشا الذرة
لعمل الصلصه :كيلو طماطم + راس توم مهروسه مع ملعقة كزبره ناعمة + ملعقة سفرة كزبره ناعمة اضافيه + ملعقه صغيرة كمون +نصف ملعقه صغيرة قرفه +نصف ملعقه صغيرة بهارات + نصف ملعقه صغيرة فلفل اسود
لعمل الدقه: 5 فصوص توم مهروس _ ملعقه صغيرة كمون _نصف كوب خل مع مراعة نسبة التركيز ممكن إضافة مقدرار من الماء لو كانت نسبة تركيز الخل عاليه
لعمل الشطه :4 ملاعق من الزيت المستخدم في عمل التقليه + 3 ملاعق كبيره شطه +ملعق كبيره من صلصة الكشرى _2 حبة طماطم مقطع مكعبات
الطريقة:
فى البدايه يراعى عمل التقليه كأول خطوه من عمل الكشرى ويكون بخلط مقدار النشا مع كمية البصل المقطع شرايح رفيعه ثم تسخين الزيت الغزير على نار عالية جدا ثم وضع البصل مع التقليب من ان ﻷخر حتى يصبح لونه اصفر ثم نرفعه على ورق زبده ﻷمتصاص الزيت الزائد ونكرر العمليه حتى اﻹنتهاؤ من كل كمية البصل ثم بعد ذلك نقوم بسلق المكرونه وبعد السلق مباشرة نفلفل المكرونه بإضافة ملعقتين من الزيت المستخدم في تحمير البصل ونفس الشىء مع عمل الرز نستخدم زيت التحمير فى فلفلة الرز
وبالنسبه للعدس نقوم بسلقه ثم تصفيته من المياه ونضعه فى الحله مره اخرى على نار هادئة جدا ونقلب بإستمرار مع اضافة نصف ملعقه صغيرة من الكمون وملعقة من الكزبره الناعمه ونستمر فى التقليب حت يجف العدس تماما من اى مياه زائده
طريقة عمل الصلصه:نقوم بهرس كمية التوم مع ملعقة كزبره ناعمة ثم نقوم بقسم كمية التوم الى نصفين النصف نضيف له ملعقة كمون وملعقة خل ونتركه جانبا وباقى الكميه نقوم بتشويحها فى مقدار ملعقتين من زيت تحمير البصل و بعدين ننزل بنصف كمية عصير الطماطم وبمجرد غليها ننزل بباقى الكميه مع باقى كمية التوم مع اضافة ملعقة تقليه بعد هرسها ناعم وتترك مدة 15 دقيقه بعد كدة نهدى النار خالص ونظبط الملح ونضيف التوابل الكزبره والكمون والبهارات والفلفل الاسود ونسيبها لحد ما يتقل القوام وتتسبك
لعمل الشطه:
نقوم بتسخين ملعقتين من زيت تحمير البصل ونضع الشطه ونقلب لحد ما تبتدى ريحتها تطلع ونضيف معلقة صلصه وشوية مايه ونسيبها تغلى شوى وكدة تكون الشطه جاهزة
لعمل الدقه: نقوم بهرس 5 فصوص توم مع ملعقة كمون وفنجان خل ونصف فنجان مياه ومصف ملعقه ملح ونغليها على النار لحد ريحتها الفواحه تبتدى تطلع نطفى النار ونسيبها تبرد خالص بعدين نضيفلها عصير 4 ليمونات وحبتين طماطم مقطع مكعبات
وكده نكون انتهينا من عمل كشرى زى كشرى المطاعم الكبيرة وبالهنا والشفا
مع تحياتى على خاطر
ليست هناك تعليقات: